Koncentration är alltid bra att träna med din hund och börja gärna tidigt. Det kommer du ha nytta av i din framtida träning. Börja med att träna att din hund ska…

Koncentration är alltid bra att träna med din hund och börja gärna tidigt. Det kommer du ha nytta av i din framtida träning. Börja med att träna att din hund ska koncentrera sig på dig i en miljö med så lite störningar som möjligt vilket förslagsvis är i hemmet. När hunden kan detta så rör dig utanför denna trygga miljö. Ställ dig mitt i en galleria eller kanske i tunnelbanan och uppmuntra din hund att titta och koncentrera sig på dig. Beröm och belöna.

Passivitet är en grundsten för en nöjd och glad hund. Lär hunden att kunna koppla av i olika miljöer. Detta kan du träna på flera olika sätt. Stanna vid en parkbänk på promenaden och sätt er där ett tag och låt din hund lära sig att den skall koppla av. Följ med när husse ska gå och handla och vänta lugnt med hunden utanför. Det finns även andra metoder så som den kallade ”ryggsäcken”. Metoden går ut på att du sätter din hund ner och sätter dig själv bakom den. Sätt dig på huk och håll fast din hund över bringan. Så fort den är lugn så lossar du på greppet tills du tillslut inte håller i hunden alls. Denna metod kan vara bra om du har en valp som blir överaktiv och inte kan slappna av. Du kan då hjälpa hunden med att varva ner. Målet är att din hund sedan skall förstå att så fort du lägger din hand på din hund så ska den slappna av. Vissa hundar varvar ner lättare när de har något att gnaga på så då kan det vara bra att ge hunden ett ben eller liknande.

Ett annat sätt att lära hunden att varva ner redan när hunden är valp är att leka med den och sedan avbryta när du tycker att det går för vilt till. Vänta sedan tills hunden har lugnat ner sig och då kan ni återuppta leken igen. Detta lär hunden att snabbt kunna varva ner. Tänk på att när du i början tränar passivitet med din hund är det bra om hunden är färdig motionerad.