Det är alltid bra att veta vad som är normal hos en hund. Ta för vana att besiktiga din hund före och efter t.ex. jakt och träningsturer. Lär känna din…

Det är alltid bra att veta vad som är normal hos en hund. Ta för vana att besiktiga din hund före och efter t.ex. jakt och träningsturer. Lär känna din hunds kropp. Känn på leder, muskler, tassar och trampdynor. Titta på slemhinnorna, på tungan och under läppen för att se den rätta ljusrosa färg som en frisk hunds slemhinnor ska ha. Detta gör det mycket lättare för dig att upptäcka om något är fel om du vet hur din hund ser ut när den mår bra. Det kan även vara bra att ta temperaturen på din hund när den är frisk för att veta vad just din hund har för normaltemperatur. Temperaturen tas med en termometer i ändtarmen och inte på något annat sätt för du kan då få ett missvisande resultat. Den gamla myten med att du kan känna på din hunds nos stämmer inte. Hur ser din hunds tandkött ut när den mår bra och hur luktar öronen? Allt detta kommer även att vänja din hund vid att bli hanterad vilket underlättar avsevärt om det skulle hända något. Det underlättar även vid framtida veterinärbesök.

  • Ta för vana att lukta i din hunds öron. Det lättaste sättet att upptäcka att något är fel är genom just lukten. En frisk hunds öron luktar gott och ska inte lukta illa.
  • Titta i din hunds mun. Hur ser tandköttet ut, finns det tandsten eller har något fastnat mellan tänderna.
  • Gå igenom din hunds tassar. Känn igenom så att det inte är något som fastnat eller att din hund har några andra skador eller sprickor på tassarna.

Detta är normalt hos en hund:

  • Kroppstemperaturen ligger mellan 38-39 grader.
  • Andningsfrekvensen i vila är 10-20 per minut hos större raser och 20-30 per minut hos mindre raser.
  • Hundar har normalt en regelbundet ojämn puls. Hjärtats frekvens påverkas av bröstkorgens ut- och inandningsrörelser och slår några slag lite snabbare och sedan några slag lite långsammare. Ta pulsen på din hund och lär känna igen detta.