Lär din hund att vänta tills du säger varsågod innan den får mat. Många hundar blir väldigt uppspelta när de ska få mat och det kan då vara bra att…

Lär din hund att vänta tills du säger varsågod innan den får mat. Många hundar blir väldigt uppspelta när de ska få mat och det kan då vara bra att lära dem att de inte får något förrän de är lugna. Detta kan du lära hunden så fort du får hem den som valp.

Du behöver inte alltid ge all hundmat i matskålen. Ta en vanlig petflaska utan kork och fyll med lite av maten. På detta sätt får hunden jobba ett tag för att få ut godbitarna. För att göra det ännu svårare kan flaskan vikas på mitten. Detta är en bra mentalträning för din hund och den lär sig att börja tänka på hur den lättast och snabbast kan få ut maten.

Ett annat alternativ är att du slänger ut maten antingen på en ”hårig” matta eller utomhus i högt gräs. På detta sätt får din hund leta rätt på matbitarna och jobba för maten. Hunden härstammar som känt från vargen som är van vid naturlig aktivering i form av att jaga för att skaffa sig mat. Därför är det inte alls fel att aktivera hunden för att få sin mat.