Den här aktiveringen lär din hund att lösa problem och klura ut hur den ska komma till något som den vill ha. Genom att hunden löser problemet kommer hundens självförtroende…

Den här aktiveringen lär din hund att lösa problem och klura ut hur den ska komma till något som den vill ha. Genom att hunden löser problemet kommer hundens självförtroende att öka och ni kommer ha roligt under tiden. Och lite extra hjärngympa sitter ju inte fel.

Det finns flera typer av omvägsproblem som du kan aktivera din hund med. Ett sätt är att ni tillsammans går in t.ex. i en hundrastgård. Sätt hunden att stanna där, om du inte lärt hunden detta kan du ta hjälp av en medhjälpare som håller kvar hunden. Gå sedan ut ur hundrastgården och lämna grinden öppen. Sedan ställer du dig mitt emot din hund på andra sidan staketet och lockar in den. Var lite extra rolig så din hund verkligen vill komma till dig. Nu får hunden klura ut hur den kan komma till dig.

Ett annat sätt är att du slänger favoritleksaken över en mur. Hunden får även här tänka ut hur den ska komma runt muren för att komma åt leksaken.

Ett tredje sätt är att lägga en godisbit eller annan belöning på en sten. Det ultimata är om stenen är låg och sluttande på ena sidan och hög och brant på den andra. Sätt då din hund på den svåra sida och din hund får klura ut hur han ska gå runt för att få tag på belöningen.

Kom ihåg att alla hundar arbetar i olika takt så ge det den tid det tar och gör inte övningen för svår i början. Vi vill att hunden skall känna att den lyckas med något och inte att övningen är oöverkomlig. Ha tålamod, gå inte in och hjälp hunden direkt utan låt den tänka och arbeta i sin egen takt. Om din hund ställer sig och bara tittar på dig så vänta ut den först och om detta inte hjälper så hjälp hunden genom att gå närmare belöningen och ta några steg i rätt riktning.

Ett annat omvägsproblem är att lära din hund gå på rätt sida av en stolpe. Detta lär du hunden genom att placera hunden på fel sida av stolpen. I början ska du endast ha en kort bit av kopplet på hundens sida. Locka på hunden och när den gör rätt beröm rikligt! Efter hand kan du låta hunden ha mer och mer koppellängd på sin sida av stopen och hunden skall fortfarande klura ut vilket håll den skall gå för att komma till dig utan att trassla in sig.