Munhälsan på hunden är tyvärr en sak som många hundägare faktiskt glömmer bort vilket dessvärre lett till att många hundägare behöver uppsöka veterinär för hjälp. Men det finns mycket som…

Munhälsan på hunden är tyvärr en sak som många hundägare faktiskt glömmer bort vilket dessvärre lett till att många hundägare behöver uppsöka veterinär för hjälp. Men det finns mycket som vi som hundägare kan göra proaktivt för att förebygga plack, tandsten och tandlossning. Tugg-ben är en sak som bidrar positivt till din hunds munhälsa, att undvika socker för din hund är en annan, men det viktigaste är kanske att borsta tänderna på din hund. Gör det gärna dagligen eller minst en gång i veckan. Men hur borstar man tänderna på hunden?

Steg 1: Först och främst är det bra att börja så tidigt som möjligt med att lära din hund vid att du borstar dess tänder. Men även om du har en gammal hund är det inte för sent att börja. Det första steget är att vänja hunden vid hantering och då helt utan tandborste. Vänj hunden vid att du håller runt nosen och att du drar fingrarna längst tänderna och tandköttet. Testa även att lugnt öppna din hunds mun. Detta gör du genom att lätt trycka dina fingrar mot hundens läppar längst bak vid kindtänderna så kommer din hund att gapa. Det är oftast lättast att sätta dig bakom din hund för att förhindra att hunden börjar att backa bakåt. Glöm inte att beröm din hund för varje litet framsteg den gör.

Steg 2. När din hund är bekväm med hanteringen så kan du gå vidare till nästa steg. Nästa steg blir att introducera tandborsten. Börja med någon/några tänder per gång för att stegvis ta fler och fler för att inte göra det för svårt för hunden direkt. Förslagsvis börjar du med utsidan av överkäken då denna är lättast att komma åt och lättast för din hund att vänja sig vid. Du behöver inte använda tandkräm utan det är själva rörelsen som förhindrar plack och tandsten så räcker bra med ljummet vatten. Jag tycker dock att det är bra att använda tandkräm då de allra flesta hundar tycker att detta smakar gott och det gör då upplevelsen lite roligare. Du får dock inte använda en tandkräm för människor då dessa innehåller Xylitol vilket är giftigt för din hund. Jag brukar använda en med biffsmak från Arken ZOO som min hund älskar. Ni kan klicka här för att beställa den.

Steg 3. När du kan borsta tänderna på överkäken på din hund från utsidan kan du även gå över till underkäken. Nu är din hund redo för det svåraste steget vilket är att borsta på insidan av tänderna. Gör som du har tränat innan för att få din hund att öppna munnen och börja sen försiktigt att borsta på några av tänderna. Sluta där och belöna och borsta sen fler och fler tänder tills du kan borsta hela hundens mun vid ett och samma tillfälle. Var särskilt noga med att borsta vid tandköttsskanten då det är där som tandstenen bildas.

Lycka till och kom ihåg att tålamodet är din bästa vän!