Hur kan man visa sin hund att man älskar den på ett språk som hunden förstår? Exakt den frågan har veterinärteknikern och författaren Dina Fantegrossi försökt att besvara i artikeln…

Hur kan man visa sin hund att man älskar den på ett språk som hunden förstår? Exakt den frågan har veterinärteknikern och författaren Dina Fantegrossi försökt att besvara i artikeln ”5 ways to tell your dogs you love them in their own language”. Tyvärr är det inte genom kramar och pussar som kanske annars kommer naturligt för oss människor utan tvärtom visar beteendestudier att hunden inte tycker om kramar utan tvärtom uppvisar tecken på att de känner sig obekväma. Men hur ska vi då visa vår hund hur mycket vi älskar den? Oroa dig inte, nedan finner du fem sätt som du kan visa din kärlek på ett språk som din hund förstår.

1.       Titta djupt in i din hunds ögon
Det här betyder inte att du ska stirra grannens vakthund i ögonen och faktum kvarstår att direkt ögonkontakt fortfarande upplevs som hotfullt eller utmanande av hundar i många sammanhang. Men med din egna trogna hund så kan just det att du blickar djupt i din hunds ögon när ni är lugnt avkopplande och du klappar hunden göra så att det frigörs Oxytocin i hundens hjärna vilket är samma hormon som också stärker bandet mellan mor och barn.

2.       Höj dina ögonbryn
En Japans studie visar tydligen att hundar använder mer ansiktsuttryck när de möter sina ägare än en främling och framförallt så lyfter de ögonbrynen mer, framförallt det vänstra när de hälsar på dem de bryr sig om. Så för att visa att du bryr dig om din hund ska du hälsa med mycket ansiktsuttryck och helst lyfta på ditt vänstra ögonbryn om du kan.

3.       Luta dig mot din hund
Ett beteende hos din valp som ofta förbises är just att valpen gärna lutar sig mot dig för att visa sin tillgivenhet. Det kan vara att din hund lägger sig på dina fötter vid soffan eller att den trycker sig mot dig när du står i köket och lagar mat, då har du helt enkelt fått en hundkram! Så visa att du litar på din hund och luta dig lätt mot din hund.

4.       Låt hunden sova hos dig
När hunden soven är den som mest sårbar och att hunden sover hos dig visar på tillit samtidigt som det också visar att ni är del av samma flock. Får hunden inte sova i sängen så passa på att kryp ihop och mys i soffan, eller på golvet en stund på eftermiddagen.

5.       Var dig själv
Flera studier visar att hunden ofta känner dig bättre än vad du känner dig själv. Älskar du din hund så kommer din hund veta om det bara av att läsa ditt kroppspåk, dina utryck och ditt tonsätt. Så fortsätt vara dig själv så kommer hunden veta hur mycket du älskar den!

Hur visar du din hund att du älskar den? Kommentera nedan.