Ett av dem vanligaste misstagen för nya hundägare är att ta hem hunden och tro att jobbet är gjort. Tyvärr är dock inte kärleken till valpen/hunden nog utan det krävs…

Ett av dem vanligaste misstagen för nya hundägare är att ta hem hunden och tro att jobbet är gjort. Tyvärr är dock inte kärleken till valpen/hunden nog utan det krävs både tid och engagemang. Nedan finner ni sex grundläggande tips för den nya hundägaren eller för dig som planerar att bli med hund för första gången.

1.       Välj rätt hundras
Redan innan du väljer att bli med hund kan det vara värt att ta en extra fundering kring vilken ras som passar just dig. Tyvärr finns det många som köper hundras enbart baserat på utseende. Det kan resultera i att hunden blir stressad, mår dåligt, blir omplacerad eller kanske i värsta fall avlivad. Det är ändå 10-15 år som du ska leva med hunden och självklart vill ni att båda ska vara nöjda och glada. När du väljer ras så är det viktigt att tänka på vad du vill göra med hunden och hur mycket tid du har att lägga ner. Vill du ha en fin lugn sällskapshund, en brukshund att träna med, en jakthund att jaga med, en draghund, utställningshund eller liknande. Det ena behöver självklart inte utesluta det andra men tänk på frågor som hur stor hund du vill ha, hur mycket vill du motionera med din hund, hur mycket pälsvård har du tid med, vilken typ av vardagsaktivering har du tänkt dig, blandras eller renrasig hund, hur mycket pengar kan du lägga osv. Väljer du rätt ras som passar just dig så har du kommit en bra bit på vägen som hundägare.

2.       Ge din hund tid att anpassa sig
När ni väl får hem er efterlängtade hund är det lätt att glömma bort att det inte bara är en omställning för er utan även för valpen. Valpen lämnar sin trygga miljö, sina syskon och familj. Låt därför valpen få lite lugn och ro den första tiden både vad gäller att begränsa besök från vänner och bekanta men det är också viktig att ge hunden tid för att utforska och göra sig hemmastadd. En bra regel är också att sovplatsen är en fredad zon. Då lär sig valpen snabbt att när den behöver vila kan den lägga sig i sin korg och blir då inte störd. Har ni redan husdjur sen innan är ett råd att låta dem vara avskilda i några dagar om det går. Om man har en lekhage eller liknande är detta ett jättebra sätt för att låta dem lukta och se varandra utan att behöva komma i direktkontakt det första dem gör.

3.       En valp är aldrig för ung för att träna
Många nya hundägare tror ofta att valpen är alldeles för ung för att träna vilket är ett stort misstag. I Sverige måste hunden vara minst 8 veckor innan du får hem den vilket innebär att valpen är fullt kapabel att lära in beteenden. Inte bara kommer träning med positiv förstärkning att stärka er relation utan det kommer också leda till en väluppfostrad hund.

4.       Positiv förstärkning
Att belöna hunden när den har gjort rätt lär hunden vilka beteenden som är värda att upprepa och är ofta mycket effektivare än exempelvis bestraffning. Bestraffning lär hunden vad den absolut inte får göra men inte vad du vill att den ska göra och för en valp är det inte alltid lätt att veta vad du vill. Just som valp kan det därför ofta vara mer effektivt att ignorera när hunden gör fel och sedan belöna när hunden gör som du vill för att visa hunden alternativ som är ok. Tänk dock på att detta inte fungerar i alla fall då din hund kanske får belöning på något annat sätt än via dig, tex om din hund springer iväg för att möta en annan hund och struntar i din inkallning så får den ändå belöningen av mötet med den andra hunden. Med det sagt måste det självklart finnas någon form av motpol för att även kunna stoppa negativa beteenden. Vad som kan användas som positiv förstärkning är egentligen all form av belöning och beror helt på vad din hund uppfattar som belöning. Det kan vara allt från hundgodis, favoritleksaken, beröm eller en lekstund. Är hunden törstig efter en lång promenad kan belöningen vara att ni stannar för en vattenpaus eller älskar din hund att bada kan detta vara en perfekt belöning. Det viktiga med att ta med sig tänket av positiv förstärkning är att inleda ett glädjefyllt samarbete med din hund där du aktivt försöker påverka din hund i en positiv riktning.

5.       Var realistisk
Orealistiska mål kommer endast att begränsa utvecklingen hos dig och din hund. Ett vanligt ”första hund” misstag är att vi har alldeles för höga förväntningar på oss själva och hunden. Att ha en tro om att ni ska prestera på en viss nivå, kanske jämför du dig med grannen som kom etta i agility eller så kommer du ihåg några scener ur filmen Lassie, vilket inte kommer hjälpa er i er utveckling. Var istället nöjd för alla små framsteg och tänk på träningen som en stegvis utbildning och förvänta dig inte att hunden kommer gå från nybörjare till expert i ett nafs. Ett annat vanligt misstag är att ha en orealistisk syn på vad hunden ska förstå och vi tar ibland för givet att hunden vet vad vi vill. I de allra flesta fall så är det hundägarens fel som inte tydligt visat och guidat hunden eller kanske gått för snabbt fram vilket leder till att hunden gör fel. Så förvänta dig inte perfektion, ingen är perfekt!

6.       Socialisering
Bara för att du kanske har tagit hem en älskvärd labrador behöver det inte betyda att hon kommer att älska allt och alla. Ett vanligt misstag är just att nya hundägare tror att hunden är snäll och lugn av naturen. Socialisering är en av de absolut viktigaste saker som du som hundägare kan arbeta med och det är det som lägger grunden till hur valpen, och senare den vuxna hunden, kommer att fungera i olika miljöer eller i sitt umgänge med andra människor eller djur. Hundens socialiseringsperiod startar redan vid 4 veckors ålder och fortsätter till vecka 16 till 18 så se till att börja direkt. Lägg därför grunden tidigt, bor du i stan så se till att åka ut i skogen, ta med dig hunden in i hissen eller bär den i rulltrappan. Låt även din hund uppleva olika underlag, se fyrverkerier eller motorcyklar. Kom dock ihåg att socialiseringen är något som skall vara positivt. Ta det lugnt i början och låt hunden utforska i sin egen takt och använd gärna olika former av belöningar för att förstärka den positiva situationen. Kom också ihåg att bara för du vill att din hund ska ha träffat så många andra hundar som möjligt under perioden så behöver det faktiskt inte innebära att de måste hälsa utan ibland kan det räcka med att bara sitta lugnt i närheten i en park och betrakta.