Balansövningar är både roligt såväl som att det stärker hundens självförtroende. Samtidigt lär sig hunden att lita på dig. Hundar är inte gjorda för att bara gå långsamma koppelpromenader på…

Balansövningar är både roligt såväl som att det stärker hundens självförtroende. Samtidigt lär sig hunden att lita på dig. Hundar är inte gjorda för att bara gå långsamma koppelpromenader på en stig utan vana vid att röra sig fritt i terräng. Då utnyttjar de sitt balanssinne vilket är det vi nu vill träna upp. De tränar även sin koncentration vid denna typ av övningar såväl som leder och muskler.

  • Ett tips är att redan innan du och din hund börjar med andra balansövningarna att lära hunden att ha koll på sin bakdel. Detta ger hunden bättre balans och bättre teknik. Börja med att lära hunden att backa. Hunden kommer då att lära sig att lyfta baktassarna och spontant använda dem i stället för framtassarna vilket man kan dra nytta av i andra balansövningar.

Backa lär du enkelt in genom att uppmuntra varje steg bakåt med en godisbit.  Belöna varje liten rörelse bakåt i början och låt den sedan backa några steg innan belöningen kommer. När hunden är riktigt duktig kan du kasta godiset. När hunden väl har lärt sig vad backa betyder kan du försvåra övningen genom att låta hunden backa upp på något. Det kan vara upp för en trappa alternativt kan du ta ett föremål du har hemma t.ex. en kudde eller en liten låda. Tänk på att börja precis nedanför trappans början eller att placera föremålet precis bakom hunden så att hunden inte behöver backa flera steg innan den sätter tassen på föremålet. Det här kan vara lite svårt och läskigt för hunden så belöna redan när första baktassen sätts på föremålet.

  • Förslag på andra balansövning. Börja med lättare utmaningar och gör det sedan svårare. Beroende på vilken miljö du befinner dig i kan du använda dig av allt från en parkbänk till, stenar, smala cementblock som håller upp skyltar, fallna trädstammar, murar, stubbar etc. Eller varför inte lägga upp en smal planka mellan två stubbar. Det är bara din fantasi som stoppar dig. Allt eftersom din hund börjar vänja sig vid att balansera uppe på föremålen kan du be den att sätta sig, vilket gör att hunden måste skifta stödpunkt. För att göra det svårare kan du även be din hund att sitta fint. På smalare föremål kan du försöka få din hund att vända. Använd förslags vis en godisbit eller favoritleksaken för att locka hunden att vända runt utan att hoppa ner. När du väl har börjat med detta kommer du bli bättre och bättre på att under din promenad hitta föremål som du kan använda dig av.