Äntligen skall du få ta med dig din valp hem för första gången vilket säkert känts som en evighet sedan valpen tingades. Här nedan finner du lite råd om vad…

Äntligen skall du få ta med dig din valp hem för första gången vilket säkert känts som en evighet sedan valpen tingades. Här nedan finner du lite råd om vad som kan vara bra att tänka på när du får hem hunden för första gången.

Vad bör du få med från säljaren?
Först och främst kan det vara bra att veta att i Sverige måste hunden vara minst 8 veckor vid leverans. Du ska även få med dig ett avtal där det också skall framgå om valpen är vaccinerad och/eller försäkrad. Du bör också få med dig ett besiktningsintyg av säljaren. Alla hundar skall vara märkta och registrerade enligt svensk lag men även om hunden redan är registrerad när du får hem den måste du anmäla att du tagit över hunden till Jordbruksverket. Jordbruksverket registrerar ägarskapet och inte själva hunden vilket innebär att du måste registrera hunden trots att säljaren redan har registrerat hunden. Ofta får du med dig en blankett från säljaren. Köper du en renrasig hund ska du även vid köpet få med dig ett registreringsbevis då uppfödaren ska ha registrerat hunden hos Svenska Kennelklubben (SKK).

Vad ska du tänka på när du kommer hem?
När ni väl får hem er efterlängtade hund är det lätt att glömma bort att det inte bara är en omställning för er utan även för valpen. Valpen lämnar sin trygga miljö, sina syskon och familj. Låt därför valpen få lite lugn och ro den första tiden både vad gäller att begränsa besök från vänner och bekanta men det är också viktig att ge hunden tid för att utforska och göra sig hemmastadd. En bra regel är också att sovplatsen är en fredad zon. Då lär sig valpen snabbt att när den behöver vila kan den lägga sig i sin korg och blir då inte störd. Har ni redan husdjur sen innan är ett råd att låta dem vara avskilda i några dagar om det går. Om man har en lekhage eller liknande är detta ett jättebra sätt för att låta dem lukta och se varandra utan att behöva komma i direktkontakt det första dem gör.

Glöm heller inte att försäkra din hund och gärna direkt när du kommit hem. Alla hundar kan bli sjuka eller råka ut för en olycka och veterinärvård kan bli dyrt utan en försäkring.

Behöver jag vaccinera valpen?
I Sverige vaccineras valpen mot tre smittsamma och allvarliga sjukdomar: valpsjuka, hepatit (smittsam leverinflammation) och parvovirus. Detta kallas för grundvaccin och tas på en och samma gång vid cirka 7-8 veckors ålder. De allra flesta uppfödare har därför gjort detta när du hämtar hem din valp. När valpen sen blir 12 veckor gammal är det dags för påfyllnadsdos vilket blir upp till dig som köpare. Ofta rekommenderas det även att hunden blir vaccinerad igen vid ett års ålder. Det går alltid bra att ringa till din närmaste veterinär om du har frågor eller funderingar.

Så sammanfattningsvis är det framförallt fyra saker att tänka på; registrering av valpen, lugn och ro, försäkring samt vaccination. Och kanske den viktigaste saken, njut av valptiden för den går ju så fort!

Vill du läsa mer om tips och råd för din hund så gå in under kategorin Hund och välj Allmänna råd.