Gör dina promenader roligare för båda dig och din hund genom att aktivera hunden med olika små lekar. Det behöver inte vara några planerade träningstillfällen utan spontana infall för aktivering…

Gör dina promenader roligare för båda dig och din hund genom att aktivera hunden med olika små lekar. Det behöver inte vara några planerade träningstillfällen utan spontana infall för aktivering som du kan göra utan några som helst förberedelser. Det finns miljoner själ för att göra era promenader roligare. Aktiveringen kommer att stärka relationen mellan dig och din hund och hunden kommer att börja se dig som en rolig flockledare och ni kommer få en bättre kontakt och förståelse för varandra.

Genom att utföra övningar tillsammans lär du känna din hund. Vad tycker din hund är kul, vad är läskigt, hur kan du komma runt detta och hur kan du stärka din hunds självförtroende. Målet är att stärka hundens självförtroende och dess tro på sin egen förmåga. Hunden kommer även börja vara mer uppmärksam på dig eftersom den vet att du ofta har en rolig lek uttänkt i bakfickan. En annan fördel är dessutom att din hund blir mycket mer stimulerad än en vanlig promenad och kommer bli riktigt trött efter ett roligt träningspass. Här kommer lite tips som jag brukar göra.

Kom ihåg att alla hundar är olika och kan behöva olika lång tid på sig för att lära sig. Vissa aktiveringar kanske funkar för vissa hundar men inte för andra.  Tänk på att inte träna i för långa pass utan gör övningen kanske tre gånger ta sedan en paus och försök igen. Lär in momenten genom positiv förstärkning, uppmuntra, beröm, hjälp och belöna din hund. Vilken typ av belöning är helt upp till dig, godis, leksak, mys eller beröm funkar alla lika bra. Tänk även på att vara tydlig med vad du vill, annars blir hunden lätt förvirrad och det blir inte alls roligt. Bestraffa aldrig hunden om det inte går som du vill för då är det troligen du som inte varit tillräckligt tydlig med vad du vill att hunden skall göra. Du vill ju att hunden ska tycka att det är kul att träna. Börja om på nytt och belöna för varje litet rätt steg hunden tar. Ju mer du lär din hund desto bättre självförtroende får den och desto lättare blir det.